Pieczona kapusta kiszona

12042686_876180265784230_3566705261814308007_n

Niedawno był bigos…dzisiaj kapusta kiszona zapiekana… No cóż, Młoda mama ma fazę na potrawy z kapusty :)

Pieczona kapusta przypomina bigos, różni się jednak tym, iż przygotowywana jest tylko z kapusty kiszonej i zamiast duszenia – piecze się ją i to dosyć długo. Dla mnie osobiście to smak dzieciństwa, moja mama przygotowywała tą potrawę bardzo często, robi to do dziś. Postanowiłam zrobić zapiekaną kapustę dla swojej rodziny i wszystkim bardzo posmakowała :) Ja ją uwielbiam, chyba nawet wolę od tradycyjnego bigosu ;)

Zapraszam serdecznie do przepisu na wspaniałe aromatyczne danie…

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg mięsa (łopatki, szynki, karkówki – według uznania)
  • 3-4 cebule
  • olej
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • po szczypcie: papryka mielone słodka oraz ostra, jałowiec, kolendra, gałka musztatołowa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki mąki

1. Kapustę kiszoną płuczemy dwukrotnie, następnie odsączamy na durszlaku lub wyciskamy z nadmiaru soku ręcznie.

2. Mięso kroimy w drobną kostkę lub mielimy. Podsmażamy na oleju, następnie dodajemy posiekaną cebulę i wszystko dusimy, aż się zarumieni.

3. Grzyby moczymy w jak najmniejszej ilości zimnej wody. W razie potrzeby kroimy w mniejsze kawałki.

4. Mąkę podsmażamy na suchej patelni aż się zarumieni na jasnobrązowy kolor.

5. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą., również grzyby z wodą. Dodajemy przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy ze sobą i nakładamy do naczynia glinianego/do zapiekania lub gęsiarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Kiedy zauważymy, że kapusta się gotuje, obniżamy temperaturę piekarnika do 100 st. i pieczemy ok. 1,5-2 h, aż kapusta zmięknie i wierzch się dosyć mocno zarumieni.

Pieczoną kapustę kiszoną podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami jako danie obiadowe lub gorącą przystawkę.

Smacznego :)

,,,
3 comments on “Pieczona kapusta kiszona

Odpowiedz na „~TarkaiMiarka.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>