Wilgotna babka

wilgotna babka

Niesamowicie smaczna, rozpływająca się w ustach, wilgotna babka :) A jej dodatkowym atutem jest to, że robi się ją w ciągu kilku minut, wkłada do piekarnika i wyjmuje gotowe, wspaniałe ciasto. Uwielbiają ją duzi i mali ;)

Inspiracją do tej babki był przepis Ewy Wachowicz. Tam jednak te proporcje były podane na blachę na babkę, ja zrobiłam w dość sporej tortownicy i ciasto wyszło bardzo wysokie. Dlatego polecam z podanych proporcji zrobić ciasto w większej blasze lub w dwóch blachach na babkę.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej !!!

Jaja wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z wodą i olejem. Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej blachy, do reszty dodajemy kakao, mieszamy i również w dowolny wzorem wlewamy do blachy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 180 st. do suchego patyczka.

Gotowe wystudzone ciasto polewamy dowolną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

10 comments on “Wilgotna babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>