Tradycyjny polski bigos

Tradycyjny polski bigos (2)

Tradycyjny polski bigos składa się z drobno szatkowanej kapusty kiszonej, kapusty świeżej, różnych gatunków mięsa i wędlin, suszonych grzybów i śliwek oraz cebuli i przypraw. Potrawa znana chyba w każdym polskim domu, uwielbiana nawet przez obcokrajowców :) Idealne danie na codzień, ale również na świąteczny stół.

Przepisów na bigos jest mnóstwo…różnią się dodatkami, sposobem gotowania…ja przedstawiam Wam mój ulubiony i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :)

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty świeżej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g żeberek
  • 200-300 g kiełbasy
  • 200-300 g boczku wędzonego
  • 200-300 g wędzonej wędliny (szynka, polędwica, schab)
  • 2-3 większe cebule
  • 2 łyżki mąki
  • garść suszonych wędzonych śliwek (opcjonalnie)
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • po szczypcie: papryka mielone słodka oraz ostra, jałowiec, kolendra, gałka musztatołowa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

1. Żeberka gotujemy w niewielkiej ilości wody wraz marchewkami i pietruszkami oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Miękkie żeberka oraz warzywa wyciągamy z wywaru.

2. Kapustę kiszoną odcedzamy z nadmiaru soku, drobno siekamy i wrzucamy do wywaru z żeberek. Jeśli jest to konieczne, dodajemy wody, ale tylko w takiej ilości, by pokryła kapustę. Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka.

3. W tym czasie kapustę świeżą również drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, chwilę podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy pokrojone cebule, kiełbasę i wędlinę. Natomiast z wystudzonych żeberek oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do boczku i wędliny. Wszystko dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy mąkę i jeszcze chwilę podsmażamy.

11873503_858575184211405_908006591125652166_n

4. Kiedy kapusta kiszone uzyska pożądaną miękkość, dodajemy do niej kapustę świeżą i dusimy, często mieszając, około 30-40 minut. Wyjętą wcześniej marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do bigosu. Grzyby moczymy w jak najmniejszej ilości wody. Kiedy zmiękną, kroimy je w mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej kapusty wraz z wodą z moczenia grzybów.

5. Do gotującego się bigosu dodajemy podsmażone mięso i wędliny wraz z cebulą. Dusimy całość na najmniejszym palniku, często mieszamy. Całość doprawiamy w/w przyprawami i zmiażdżonymi ząbkami czosnku, podlewamy winem i dodajemy śliwki suszone (opcjonalnie). Dusimy bigos wraz z przyprawami ok. 15 minut.

Tradycyjny polski bigos (1)

Jeśli robimy większą ilość bigosu i chcielibyśmy przechować go na dłużej, warto zaraz po zdjęciu z gazu nałożyć go do słoików, szczelnie zakręcić i po wystudzeniu włożyć do lodówki. W ten sposób bigos zachowuje świeżość nawet 2-3 miesiące.

Smacznego :)

,
2 comments on “Tradycyjny polski bigos

Odpowiedz na „~mikizpoznaniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>