Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

tradycyjny sernik z brzoskwiniami (2)

Smak znany i uwielbiany…sernik i brzoskwinie…idealna para :) Ciasto bardzo eleganckie, efektowne i smaczne. Klasyczna, tradycyjna masa serowa, kruche ciasto i brzoskwinie z puszki = rozkosz dla podniebienia :) Polecam gorąco !!!

Składniki na blachę 20/30 cm:

Ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera białego tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 12 jaj
  • 200 g masła
  • 2 szkl. cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń

1. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko i krótko w jednolitą kulę. 2/3 ciasta chłodzimy w lodówce, pozostałą część zamrażamy.

2. Masa serowa: masło ucieramy na puch z połową cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy stopniowo twaróg oraz budyń, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Dodajemy je do masy serowej, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

3. Ciasto kruche chłodzone w lodówce wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy 5 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. Następnie wylewamy na nie masę serową, brzoskwinie odsączone z syropu i pokrojone w kostkę możemy wmieszać do masy lub ułożyć na jej wierzch (podobnie jak robię to ja). Wierzch ciasta posypujemy zamrożonym ciastem kruchym, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy 70 minut w 180 st. Kiedy wierzch mamy już dobrze zarumieniony, przykrywamy go folią aluminiową, by nie spiekł się zbyt mocno. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ciasta.

tradycyjny sernik z brzoskwiniami (1) tradycyjny sernik z brzoskwiniami (3)

Smacznego :)

5 comments on “Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>