Pulpety w sosie porowym

pulpety w sosie porowym (1)

Pyszne, mocno aromatyczne danie.. pulpeciki z dużą ilością świeżej „zieleniny” i czosnku zanurzone w porowym sosie…eksplozja smaku i zapachu :) Wspaniale smakują z kaszą, ryżem i ziemniakami oraz ulubioną sezonową surówka.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duża szczypta natki pietruszki i koperku
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos porowy:

  • 3 szt. pora z dużą ilością części białej
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 100 ml bulionu (najlepiej z gotującej się zupy)
  • 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie śmietana do zup i sosów)
  • 1 łyżka mąki – opcjonalnie

1. Przygotowujemy pulpety: mięso, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i koperek, jajo, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy. Formułujemy małe kuleczki i smażymy na rumiano.

2. Pory siekamy w cienkie półplasterki, dusimy na maśle podlewając od czasu do czasu odrobiną bulionu. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli jest to konieczne zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Na koniec wrzucamy pulpety i chwilę razem podgrzewamy.

pulpety w sosie porowym (2)  pulpety w sosie porowym (3)pulpety w sosie porowym (4)

Smacznego :)

,,,,
6 comments on “Pulpety w sosie porowym

Odpowiedz na „~6kroków.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>