Pieczony jeleń

Pieczony jeleń

Dziczyzna…uwielbiam, kocham, ubóstwiam !!! Pierwszy raz sama przygotowywałam dziczyznę w domu i nieskromnie muszę przyznać, że wyszła obłędna :) Ja mięso najpierw kilka miesięcy trzymałam w zamrażalniku, następnie moczyłam w maślance, kolejno w marynacie, a na koniec piekłam z warzywami. Jest do dosyć czasochłonny proces, ale uwierzcie mi…warto !!! W ten sposób przygotowane mięso zaserwowałam na uroczystości rodzinnej i nie było osoby, której danie nie smakowałoby, dzieci również zajadały ze smakiem. Mięso było kruche, delikatne, soczyste, aromatyczne, rozpływało się w ustach :) I właśnie z tego powodu nie mam więcej zdjęć tej pysznej potrawy…ponieważ zanim się obejrzałam, już prawie nic nie zostało ;) Jeśli tylko macie możliwość zdobyć takie mięso, naprawdę serdecznie polecam :)

Składniki:

  • ok. 2 kg mięsa z jelenia (nie musi być w jednym kawałku)
  • 1 l maślanki
  • marynata:
    • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
    • 250 ml wody
    • 150 ml litra octu winnego
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka ziaren jałowca
    • 1 łyżeczka kolendry
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżka majeranku
    • 2  liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 300 g słoniny
  • garść grzybów suszonych
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 średnie cebule

1. Świeże mięso mrozimy na ok. 3 miesiące. Następnie rozmrażamy w lodówce, kroimy w ok. 1 centymetrowe plastry, zalewamy maślanką o wkładamy do lodówki na 3 dni.

2. Po trzech dniach mięso płuczemy z maślanki i osuszamy ręcznikami kuchennymi. Z w/w składników robimy marynatę, wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy i chłodzimy. Uzyskaną ziołową mieszanką zalewamy mięso i wkładamy do lodówki na kolejne 3 dni.

3. Słoninę kroimy w cieniutkie plasterki, wykładamy połową słoniny dno naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowane naczynie wykładamy połowę zamarynowanego mięsa, obkładamy je połową umytych i obranych ze skóry warzyw, pokrojoną marchewką, pietruszką, selerem i cebulą oraz grzybami (wcześniej moczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie i odcedzamy). Na wierzch kładziemy drugą warstwę mięsa, warzyw i obkładamy je resztą plastrami ze słoniny. Tak przygotowane mięso do pieczenia wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

4. Całość pieczemy przez godzinę w 180 st., następnie zmniejszamy temp. do 150 st. i pieczemy jeszcze 2 godziny.

Mięso podajemy z ziemniakami w dowolnej wersji, ja podałam z roladkami ziemniaczanymi z grzybami
http://bymagda.blog.pl/2013/06/29/roladki-ziemniaczane-z-pieczarkami/

oraz sezonowymi surówkami.

Smacznego :)

,
One comment on “Pieczony jeleń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>