Śledzie z paprykową salsą

DSCF0167

Coś dla miłośników śledzi…intensywny, charakterystyczny smak śledzi przełamany paprykową, aromatyczną salsą :) To danie na pewno zajmuje u mnie jedno z miejsc w czołówce przystawek rybnych !!! Zapraszam :)

Składniki:

  • 300-400 g śledzi a’la matjas
  • 2 papryki czerwone
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 100 g ketchupu pikantnego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie, w zależności od upodobań…jeśli wolimy bardziej słone śledzie – moczymy krótko (ok. 30-60 minut), jeśli mniej słone – kilka godzin. Następnie śledzie odsączamy z wody i kroimy w 1-2 cm paseczki.

2. Cebulę kroimy w pół-plasterki, paprykę w drobne paseczki i podsmażamy do miękkości na odrobinie oleju. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę razem podsmażamy, sos studzimy.

3. Śledzie łączymy z wystudzonym sosem i na całą noc wkładamy do lodówki.

Smacznego :)

,,
One comment on “Śledzie z paprykową salsą
  1. Jadłem już śledziki na różne sposoby lecz z paprykową salsą jeszcze nie próbowałem mrr już nie mogę się doczekać jak je przyrządzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>