Gulasz wołowy z pieczarkami

gulasz

Gulasz wołowy…klasyka smaku, wspaniałe danie obiadowe, tym razem z dodatkiem pieczarek i w towarzystwie placków ziemniaczanych…zapraszam !!!

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 4 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 2-3 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • natka pietruszki

1. Wołowinę oczyszczamy z błon, następnie kroimy w dość dużą kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju/oliwie, a następnie przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą lub bulionem w takiej ilości, by pokryć mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1 godzinę, najlepiej pod przykryciem.

2. W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną cebulę, kiedy odparuje nadmiar wody dodajemy umyte i dowolnie pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż odparuje nadmiar wody.

3. Po godzinie gotowania podsmażone cebule z pieczarkami dodajemy do rondelka, w razie potrzeby podlewamy wodą, by pokryć nią wszystkie składniki. Całość doprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką mieloną oraz solą. Dusimy całość ok. 30 minut, często mieszając. 2 łyżeczki mąki rozczyniamy w 1/3 szkl. zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Dokładnie i energicznie mieszamy, zdejmujemy z gazu.

Gulasz posypany świeżą natką pietruszki podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi 
http://bymagda.blog.pl/2013/09/06/kluski-slaskie/
kopytkami
http://bymagda.blog.pl/2014/02/20/kopytka/
lub z plackami ziemniaczanymi
http://bymagda.blog.pl/2013/07/10/placki-po-wegiersku/

Smacznego :)

,
3 comments on “Gulasz wołowy z pieczarkami
  1. Ponieważ moi dziadkowie pochodzą z Polski, dorastałem jako dziecko kuchni polskiej. Przepis tutaj mnie bardzo przypomina mojego dzieciństwa gulasz.

    Pozdrowienia w starym domu z Niemiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>