Pijana wiśnia na bazie kremówki

DSCF0094

Ciasto pijana wiśnia pojawiło się już na moim blogu w wersji tortowej
http://bymagda.blog.pl/2014/01/02/tort-czekoladowy-z-pijanymi-wisniami/
Krem w w/w torcie wykonany był na bazie tradycyjnej receptury maślano-jajecznej z kakao. Tym razem postanowiłam zrobić to ciasto w lżejszej wersji, czyli na bazie śmietanki kremówki i czekolady :) Czy smaczniejsza? Kwestia gustu…na pewno bardziej kremowa, puszysta, lżejsza i delikatniejsza. A dodatek alkoholu wspaniale przełamuje mocno czekoladowy smak :D Zapraszam…

Składniki na blachę 20/30 cm:

Biszkopt: 
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-ciemny-kakaowy/

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka

Pijane wiśnie:

  • 200-300 g drylowanych wiśni odsączonych z syropu
  • 1 szkl. likieru wiśniowego (opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki mocniejszego alkoholu, np. wódki)

Poncz:

  • likier z nasączania wiśni
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody

Polewa czekoladowa:
http://bymagda.blog.pl/2014/05/13/polewa-czekoladowa-i/

1. Pieczemy biszkopt wg załączonego przepisu i po ostudzeniu przekroić na 2 blaty biszkoptowe.

2. Odsączone z syropu wiśnie moczymy w 1 szkl. likieru wiśniowego.

3. Krem czekoladowy: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone, łączymy z ubitą kremówką. Na koniec wolnym strumieniem dodajemy roztopione czekolady, cały czas delikatnie miksując.

4. Wiśnie odsączamy na durszlaku z likieru, który łączymy z sokiem z cytryny i wodą, by uzyskać poncz.

5. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i smarujemy połową kremu czekoladowego, wykładamy na niego pijane wiśnie, które przykrywamy pozostałą częścią kremu. Na wierzch kładziemy drugi blat biszkoptowy, nasączamy ponczem i polewamy polewą przygotowaną wg w/w przepisu.

Smacznego :)

2 comments on “Pijana wiśnia na bazie kremówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>