Tort malinowo-borówkowo-truskawkowy

11136841_793331094086407_167381332_n

Tortów owocowych na moim blogu było już kilka…jednak w takiej wersji chyba nie ;) Tym razem owoce nie w kawałkach…wersja szczególnie preferowana w tortach dla dzieci, które nie lubią cząstek owoców. Owoce dodałam świeże, co zapewniło tortowi niezwykle letni, absolutnie obłędny aromat…

Składniki na duży tort (20/30 cm):

Biszkopt: pieczemy 2 z przepisu
http://bymagda.blog.pl/2015/04/18/biszkopt-jasny-ii/

Poncz:

  • 1 szkl. ciepłej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Warstwa malinowa:

  • 300 ml śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g)
  • 200 g świeżych malin (opcjonalnie – mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Warstwa jagodowa/borówkowa:

  • 300 ml śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g)
  • 200 g świeżych jagód/borówek (opcjonalnie – mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Warstwa truskawkowa:

  • 300 ml śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g)
  • 200 g świeżych truskawek (opcjonalnie – mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ozdoby wg uznania

1. Pieczemy 2 biszkopty z w/w przepisu i wystudzone dzielimy na 2 blaty biszkoptowe każdy.

2. Warstwa malinowa: maliny z 2 łyżkami cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż wyparuje woda, zostanie gęsta malinowa papka. Studzimy, wkładamy do lodówki, by była schłodzona podobnie jak kremówka i mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy (ten etap można pominąć, jeśli nie mamy potrzeby dodatkowego usztywnienia kremu). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z 1 łyżką cukru pudru, następnie dodajemy mascarpone, miksujemy chwilę, a na koniec stopniowo dodajemy papkę owocową i żelatynę (opcjonalnie).

Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami :) Jeśli truskawki nie rozmiękną w trakcie podgrzewania, można potraktować je blenderem.

3. Przygotowujemy poncz mieszając dokładnie w/w składniki.

4. N tacy układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy ponczem, wykładamy dowolny krem owocowy, podobnie postępujemy do wykończenia składników. Całość dowolnie ozdabiamy :)

DSCF0141   DSCF014311136841_793331094086407_167381332_n 11118557_793337487419101_705130421_n

Tort podajemy po kilkugodzinnym schłodzeniu :)

Smacznego !!

 

3 comments on “Tort malinowo-borówkowo-truskawkowy
  1. A czy ten tort jest obłożony masa lukrową ? Jeśli tak to nie rozpuszcza się się ona pod wypływem śmietany z masy bo z tego co mi wiadomo to nie łączy się tortów śmietanowych z masą lukrową! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>