Biszkopt jasny II

biszkopt jasny I

Piekłam dzisiaj biszkopty na kolejny tort i zorientowałam się, że jeszcze nie wstawiłam przepisu, z jakiego ostatnio robię biszkopty… Czym się różni od poprzedniego?
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/
Nie zawiera mąki ziemniaczanej, dzięki czemu jest obłędnie puszysty :D Jednak…przy krojeniu na blaty biszkoptowe „trudniejszy” w obsłudze ;) Także zachęcam do wypróbowania i wybierajcie…który wolicie :)

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli

Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia. Kolejno – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki – do ubitych jaj należy wmieszać mąkę, robimy to stopniowo i bardzo delikatnie. Całość wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

DSCF0009

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z mniejszej tortownicy (max 24 cm średnicy) lub 2 blaty z blachy prostokątnej (max 20/30 cm).

Smacznego :)

One comment on “Biszkopt jasny II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>