Domowa biała kiełbasa

DSCF0035

Domowa kiełbasa czy wędlina wyróżnia się sprawdzonymi składnikami i niezastąpionym smakiem :) Żadne gotowe wyroby ze sklepu nie są w stanie zastąpić tych przygotowanych przez nas samych. Tym razem postanowiliśmy własnoręcznie zrobić kiełbasę, białą kiełbasę, naszą ulubioną :) Przepis nie jest trudny, wyrabianie domowej kiełbasy wymaga jednak sporo czasu, jednak zapewniam, że absolutnie warto !!! Polecam :)

Składniki:

  • 1,5 kg chudej wieprzowiny (schab, szynka)
  • 1,5 kg tłustej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
  • 75 g soli
  • łyżka pieprzu
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 ml wody
  • jelita
  • sznurek do wiązania kiełbasek (opcjonalnie)

1. Mięso mielimy na grubych oczkach, dodajemy przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, stopniowo dodając wodę. Wyrobioną masę kiełbasianą odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

2. Flaki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut i płuczemy z nadmiaru soli. Naciągamy je na maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką do wyciskania kiełbas. Następnie maszynkę napełniamy mięsem i powoli wyciskamy, napełniając flaki mięsną masą tak, by w jelitach nie znajdowało się powietrze (pozwoli nam to uniknąć pękania kiełbas). Kiełbasę dzielimy na mniejsze kiełbaski poprzez skręcenie jelit lub wiązanie sznureczkiem.

3. Gotowe kiełbaski zaparzamy lub parujemy:

  • zaparzanie: osoloną wodę zagotowujemy, wyłączamy gaz i na gorącą, ale już nie wrzącą wodę wrzucamy kiełbaski na ok. 25 minut;
  • parowanie: kiełbaski parujemy w garnku do gotowania na parze przez ok. 20 minut od rozpoczęcia wrzenia wody.

DSCF0023  DSCF0025DSCF0029   DSCF0035

Kiełbaski świetnie pasują do barszczu białego, do pieczenia itd.

Smacznego :)

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>