Mazurek wielkanocny

mazurek (1)  mazurek (3)

By tradycji stało się zadość… ;) Mazurek wielkanocny z winną konfiturą oraz słodką masą krówkową :) Niebo dla podniebienia !!! Polecam serdecznie, przepis jest naprawdę prosty, a zapewnia zachwyt gości :D

Składniki na blachę 20/30 cm:

Ciasto kruche:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru

Dodatkowo:

  • słoik konfitury porzeczkowej / śliwkowej itd. (wg uznania)
  • 200 g masy krówkowej kajmakowej
  • 100 g masła
  • bakalie i/lub polewa czekoladowa do ozdoby

Przed przystąpieniem do przygotowywania mazurka należy masę krówkową gotować ok. 2 godzin, a kolejno wystudzić do temp. pokojowej.

1. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy resztę składników na ciasto kruche i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30min.-1godz. Następnie dzielimy na 2 części, jedna powinna być nieznacznie większa. Pierwszą połowę ciasta (mniejszą) wałkujemy, wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w 190 st. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie, jednak na obrzeżach ciasta wykonujemy ranty, mogą być proste jak w przypadku mojego mazurka.

mazurek (2)

2. Dwa wystudzone blaty ciasta kruchego przekładamy konfiturą, najlepiej winną, by idealnie przełamała słodycz masy krówkowej. Kolejno masło będące w temp. pokojowej ubijamy na puch, dodajemy masę krówkową, miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch mazurka i ozdabiamy bakaliami i/lub polewą czekoladową wg uznania.

Mazurka podajemy po schłodzeniu.

Smacznego :)

3 comments on “Mazurek wielkanocny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>