Tort Cappuccino

tort cappuccino (1) tort cappuccino (2) tort cappuccino (3)

Tort o wyrazistym smaku kawy Cappuccino, z dodatkiem winnej konfitury porzeczkowej… Tradycyjny biszkopt zastąpiony ciastem pochodzącym z przepisu na Oczy Carycy
http://bymagda.blog.pl/2013/11/02/ciasto-oczy-carycy/
. Całość ozdobiona bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową i galaretką :) Polanie owoców na torcie galaretką powoduje, że są lśniące i wyglądają wyjątkowo świeżo :) Polecam !!!

Składniki na tort o wymiarach 20/30 cm:

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1  łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. oleju

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/3 szkl. oleju

Krem Cappuccino:

  • 600 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1,5 opakowania (po 40 g) budyniu śmietankowego bez cukru
  • 300 g masła
  • 1 op. Cappuccino (dowolny smak)

Poncz:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • rum lub kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo:

  • słoik konfitury porzeczkowej
  • bita śmietana (opcjonalnie – do ozdobienia tortu)
  • owoce (opcjonalnie – do ozdobienia tortu)
  • galaretka cytrynowa (opcjonalnie – do ozdobienia tortu)
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie – do ozdobienia tortu)

1. Przygotowujemy ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na biały puch. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, ocet i olej,  wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Ciasto ciemne i jasne wylewamy naprzemiennie na wytłuszczoną blachę. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 40minut w 170st. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 cienkie placki.

2. Wykonujemy masę budyniową. Gotujemy budyń wraz z cukrem. Następnie odkładamy do wystudzenia. Masło i budyń muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucierany na puszystą masę, stopniowo po jednej łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując na wysokich obrotach. Na koniec wsypujemy Cappuccino, dokładnie mieszamy.

3. Składniki na poncz mieszamy ze szklanką ciepłej przegotowanej wody.

4. Na tacy pod tort układamy pierwszy placek, nasączamy ponczem, smarujemy cienką warstwą konfitury i połową kremu Cappuccino. Podobnie postępujemy z kolejną warstwą. Całość przykrywamy trzecim plackiem, który również nasączamy. Tort chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę, następnie dowolnie ozdabiamy.

Tort podajemy po schłodzeniu.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>