Fasolka po bretońsku

fasolka po bret (1)

Klasyk…a klasyka smakuje najlepiej :) Danie treściwe, jednogarnkowe, tanie i proste w wykonaniu, natomiast jego walory smakowe i zapachowe są absolutnie fantastyczne, nikt się im nie oprze :) Polecam gorąco !!!

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 250 g fasoli jaś
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej/śląskiej/toruńskiej lub kabanosów (opcjonalnie można dodać boczek zamiast części kiełbasy)
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 łyżka masła / oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4-5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku

Fasolkę zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia do fasolki (nie odlewamy wody) dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, wstawiamy na ogień i gotujemy ok. godziny aż fasola będzie prawie miękka. W tym czasie do fasolki w razie potrzeby dolewamy wody, ale tylko tyle, by pokrywała fasolkę. W tym czasie na maśle / oleju podsmażamy posiekane cebule oraz zmiażdżony czosnek, kiedy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojoną kiełbasę i/lub boczek (pokrojone w kostkę, plasterki, półplasterki lub paski). Podsmażamy na rumiano, dodajemy do fasoli. Doprawiamy majerankiem, kminkiem, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym oraz solą. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż fasolka całkiem zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy tylko do momentu połączenia wszystkich składników.

Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

,
One comment on “Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>