Frużelina truskawkowa

frużelina trusk (2) frużelina trusk (1)

Wspaniała alternatywa dla konfitur i dżemów…esencjonalna, aromatyczna, idealna jako słodkie smarowidło do pieczywa, jak i jako dodatek do ciast przekładanych, tortów. Robi się ją naprawdę szybko :)

Składniki:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych, których przed użyciem nie rozmrażamy)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody

Truskawki wraz z cukrem wrzucamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu, często mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody. Cały czas mieszamy, całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Po chwili dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cały czas mieszamy. Po połączeniu wszystkich składników frużelina jest gotowa :)

Smacznego :)

6 comments on “Frużelina truskawkowa
  1. Tego szukałam! Tylko zamienię truskawki na wiśnie:) jadłam taką wersję na serniczku i jest przepyszna. Czy można frużelinę zapiekać? Chciałabym na serniku zrobić takie rowki owocowe:)
    pozdrawiam
    Iza

  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 6100 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>