Polędwiczki w sosie grzybowym

DSCF0007 DSCF0005

Niezwykle aromatyczne danie…delikatna, krucha polędwica w esencjonalnym, niezwykle smacznym grzybowym sosie… Idealnie danie na codzień, ale również na obiad dla gości. Na pewno będą zaskoczeni wspaniałym smakiem. Polecam serdecznie !!!

Składniki ( na ok. 4-6 porcje ):

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • kilka kropli sosu sojowo-grzybowego
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 ml śmietanki kremówki – opcjonalnie
  • olej

1. Grzyby moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie.

2. Polędwice kroimy w 1-centymetrowe plasterki, następnie marynujemy w 2 łyżkach oleju, sosie sojowo-grzybowym (2-3 krople), soli, pieprzu i pieprzu ziołowym. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie polędwiczki obsmażamy na odrobinie oleju z obydwu stron na rumiano, na dosyć dużym ogniu. Następnie zdejmujemy z patelni.

3. Cebulkę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni, na której smażone były polędwiczki. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy odsączone grzyby (możemy je pokroić na mniejsze kawałki). Kiedy cebula i grzyby zmiękną, dodajemy do nich polędwiczki. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie całość doprawiamy sosem sojowym (2-3 krople), solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Na koniec 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w 1/2 szkl. zimnej wody, dodajemy do duszącego się sosu i cały czas mieszamy. Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, zdejmujemy z gazu.

Polędwiczki podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz ulubioną surówką.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>