Pieczeń mięsna z papryką

Pieczeń mięsna z papryką

Uwielbiam pieczenie…są smaczne jako danie obiadowe, ale również na zimno jako dodatek do kanapek. Robi się je szybko, wystarczy wymieszać składniki, do piekarnika i gotowe :) Polecam gorąco !!!

Składniki na keksówkę ok. 10/30 cm:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego (najlepiej mięso z łopatki wieprzowej, opcjonalnie z dodatkiem mięsa z piersi z kurczaka bądź indyka)
  • 2 kajzerki + mleko do ich namoczenia
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2-3 jaja
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • tłuszcz + bułka tarta do wysmarowania i obsypania keksówki

Bułki kajzerki namaczam w mleku. Paprykę oczyszczam z gniazda nasiennego, siekam w drobną kostkę. Cebulę obieram, kroję również w kostkę. Dodaję do mięsa posiekane warzywa, dobrze odciśnięte z mleka kajzerki, bułkę tartą, jaja, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz w/w przyprawy. Całość dokładnie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wykładamy do niej mięso z dodatkami. Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 180 st.

Pieczeń podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno jako dodatek do kanapek.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>