Bitki schabowe

bitki schabowe

Idealna alternatywa, kiedy kotlety schabowe nam się już znudzą… Schab jest częścią wieprzowiny, która wspaniale przejmuje smaki, jest pyszny na słodko, w sosie musztardowym, cebulowym, grzybowym… Dzisiaj zapraszam na schab w wersji bardzo klasycznej, tradycyjnej. W tej wersji jest wyjątkowo delikatny, kruchy…taki, jak uwielbiam najbardziej :)

Składniki:

  • 500-600 g schabu (ok. 5 plastrów o grubości ok. 1 cm)
  • niewielka ilość oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl. bulion/wywaru z zupy
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki mąki – opcjonalnie

1. Plastry mięsa delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym z obydwu stron. Każdy plaster obsmażamy z obydwu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Mięso przekładamy do rondelka.

2. Na patelni po smażeniu schabu podsmażamy na złoto posiekaną w kostkę lub półplasterki cebulę, wrzucamy do rondelka z mięsem.

3. Mięso podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i pod przykryciem dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Sos wychodzi dosyć gęsty, jeśli jednak uznamy, że jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką wymieszaną w 1/4 szkl. zimnej wody.

Bitki podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami itp. oraz ulubioną surówką na zimno lub ciepło, np. buraczki zasmażane.

Smacznego :)

,
2 comments on “Bitki schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>