Papryka faszerowana kuskusem i pstrągiem

papryka

Kolejne danie z wykorzystaniem konserwy rybnej…bardzo lubię używać ryb w tej postaci, ponieważ nie wymagają dodatkowej obróbki oraz przechowanie ich nie sprawia problemu, jakim jest charakterystyczny zapach w lodówce ;) Tym razem wpadłam na pomysł wykorzystania pstrąga w  sosie paprykowym
http://www.graal.pl/?page_id=1813
jako dodatek do nafaszerowania papryki. Idealnie się skomponowało, było to danie lekkie, a jednocześnie pełne smaku i aromatu :) Zachęcam gorąco !!

Składniki:

  • 2-3 średnie papryki
  • 200 g kaszy kuskus
  • 2 puszki pstrąga w sosie paprykowym
    http://www.graal.pl/?page_id=1813
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty natki pietruszki
  • 2 szczypty koperku
  • 1 jajko
  • 200 g ulubionego sera żółtego (parmezan, cheddar lub gouda)
  • sól, pieprz kolorowy/ziołowy
  • 1-2 łyżki oleju

1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, kiedy napęcznieje, odcedzamy. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Do kaszy dodajemy pstrąga w sosie paprykowym, posiekany koperek oraz natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

2. Papryki dzielimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy rybnym nadzieniem, posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st pod przykryciem, kilka minut przed zakonczeniem pieczenia można zdjąć przykrywkę, by ser się zrumienił.

Podajemy na gorąco.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>