Tort krówkowy II

DSCF0099 DSCF0101

Poprzednie torty krówkowe na moim blogu wykonane były na bazie śmietanki kremówki i cukierków krówek. Wersji tortu krówkowego jest mnóstwo…tym razem zapraszam na przepis na tort krówkowy z masą budyniową o smaku krówkowym. Dzięki masie budyniowej tort zyskuje wyjątkową puszystość. Polecam serdecznie !!!

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 28 cm:

Biszkopt jasny:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/

Biszkopt ciemny:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-ciemny-kakaowy/

Poncz:

  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
  • 3/4 szkl. wody

Krem krówkowy:

  • 500 ml mleka
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • puszka masy krówkowej (ja miałam 510 g, ale może być również puszka 400 g)

Dodatkowo (opcjonalnie) – tort możemy ozdobić wg własnego uznania:

  • masło + 1/2 szkl. cukru pudru jako podkład pod lukier plastyczny
  • lukier plastyczny
  • kwiaty do ozdoby

1. Upieczone biszkopty studzimy i każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.

2. Poncz uzyskujemy dokładnie mieszając wszystkie w/w składniki.

3. Krem krówkowy: budyń gotujemy w 500 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru wg przepisu na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by również była w temperaturze pokojowej. Ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do powstania jednolitego kremu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej (również mającej temp. pokojową), dokładnie miksujemy.

4. Na paterze/tacy pod tort układamy naprzemiennie ciemny i jasny biszkopt, każdy nasączamy obficie ponczem i przekładamy kremem krówkowym.

DSCF0096

5. Dowolnie ozdabiamy. Jeśli planujecie tort ozdobić masą=lukrem plastycznym, dokładną instrukcję znajdziecie tu bymagda.blog.pl/2014/04/22/tort-truskawkowa-peppa/

Tort podajemy po kilkugodzinnym schłodzeniu.

10935386_889594641103745_778365759_o

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>