Tort bananowo-krówkowy

img (4)

Tort na specjalne życzenie miłośnika Angry Birds i bananów ;) Puszyste biszkopty, masa krówkowa, krem bananowy… Takie smaki uwielbiają dzieci !!!

Składniki na tort o średnicy 28 cm:

Biszkopt: wykonany z 8 jaj z przepisu:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/

Krem bananowy:

  • 500 ml nektaru bananowego
  • 1,5 opakowania budyniu bananowego (opcjonalnie śmietankowego)
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • nektar bananowy do nasączania biszkoptów
  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3-4 śmietan-fixy (opcjonalnie, jeśli tort wymaga transportu lub dłuższego przechowania)
  • barwniki (opcjonalnie)

1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 4 równe blaty biszkoptowe.

2. Masę krówkową gotujemy 2 godziny, puszka musi być zanurzona. Studzimy.

3. Krem bananowy: 450 ml nektaru bananowego zagotowujemy, do 50 ml nektaru dodajemy budyń, mieszamy i dodajemy do gotującego nektaru. Chwilę mieszamy, kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Studzimy do temp. pokojowej. Masło zagrzane do temp. pokojowej ubijamy na jasny puch, dodajemy po łyżce budyniu, ciągle ubijając.

4. Na tacy układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy nektarem bananowym, kolejno cieniutko smarujemy masą krówkową oraz 1/3 kremu bananowego. Czynność powtarzamy. Tort wykańczamy ostatnim, czwartym blatem biszkoptowym.

5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, opcjonalnie dodajemy śmietan-fixy i barwniki, dowolnie ozdabiamy.

img (1)  img (3)

Podajemy po kilkugodzinnym schłodzeniu.

IMG_20150106_155135

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>