Marchewka z groszkiem

DSCF0082

Znany, prosty i smaczny dodatek do dań mięsnych i rybnych :) Może również stanowić samodzielny posiłek. Marchewka podana w ten sposób odkrywa przed nami zupełnie nowe oblicze, wręcz wysublimowany… ;) Dodatek ten jest uwielbiany w mojej rodzinie, pewnie go znacie, ale przepis dodaję, gdyż nie jest łatwo dobrać składniki, tak by tworzyły idealną konsystencję.

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 1/2 puszki groszku konserwowego (może być więcej, w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy al’dente w niewielkiej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu marchewkę studzimy, natomiast wody nie wylewamy. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Marchewkę z groszkiem zalewamy do 3/4 wysokości wodą z gotowania marchewki, gotujemy na małym ogniu ok. 7-10 minut do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na roztopionym maśle podsmażamy na rumiano mąkę. Następnie zarumienioną mąkę dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy, po chwili zdejmujemy z ognia.

Smacznego :)

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>