Tradycyjne domowe gołąbki

DSCF0095  BeFunky_DSCF0002.jpg

Po świątecznych przysmakach zamarzyło nam się coś zwykłego, prostego, swojskiego…od razu pomyśleliśmy o gołąbkach :) Jedni uwielbiają gołąbki w sosie własnym, inni jedynie w sosie pomidorowym. My sprawiedliwie robimy takie i takie… Z podanej porcji wychodzi ok. 14-16 gołąbków, oczywiście wszystko zależy od tego, jakiej są wielkości.

Składniki:

  • kapusta biała – większa, ale nie za duża
  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 woreczek ryżu białego lub brązowego (100g)
  • 3 cebule
  • odrobina oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 jaja
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • duża szczypta natki pietruszki i koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1. W pierwszej kolejności należy przygotować kapustę. Kapustę obieramy z brzydkich i zwiędniętych liści, wycinamy głąb. Następnie zanurzamy we wrzątku, obracamy by każda strona kapusty była wyparzona przez ok. 5-10 minut (zależy od kapusty). Po kolei wyciągamy liście, które same pod wpływem temperatury będą od kapusty się oddzielać. Studzimy je. Z każdego liścia należy wykroić twardą część znajdującą się u nasady liścia.

DSCF0081

2. Farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko. Studzimy. W tym czasie podsmażamy posiekane cebule na złoty kolor na odrobinie oleju. Mięso łączymy z ryżem, 1/2 podsmażonej cebuli, jajami, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3. Każdy liść kapusty faszerujemy 1-2 czubatymi łyżkami farszu, zwijamy podobnie jak krokiety, ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym miejscem zwinięcia do dołu. Następnie gołąbki obkładamy zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liśćmi laurowymi, posypujemy startą na tarce marchewką, pietruszką i selerem oraz posiekaną natką pietruszki i koperkiem i pozostałą podsmażoną cebulką. Całość solimy i zalewamy wodą na 3/4 wysokości gołąbków, w razie potrzeby dolewamy wody w trakcie pieczenia. Jeśli gołąbki przygotowujemy w dwóch naczyniach w/w dodatki rozkładamy proporcjonalnie na 2 naczynia. A jeśli chcemy przygotować gołąbki w sosie pomidorowym, to wodę potrzebną do zalania gołąbków mieszamy z koncentratem pomidorowym.

DSCF0082 DSCF0083 DSCF0090

4. Całość pieczemy w 180 st. przez ok. 75 minut.

Smacznego :)

,,
One comment on “Tradycyjne domowe gołąbki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>