Tort krówkowo-orzechowy Militarny

Tort krówk-orzechowy Militarny  (2)  Tort krówkowo-orzechowy Militarny  (3)

Tort wykonany na 18 urodziny :) Ciemny biszkopt przełożony konfiturą wiśniową oraz lekkim kremem śmietanowo-krówkowym z dodatkiem mascarpone. Wyjątkowo smaczne połączenie, a dzięki kremowi śmietanowemu tort nie był ciężki ani mdły. Całość ozdobiona masą cukrową oraz opłatkiem ozdobnym.

Składniki:

Biszkopt: 2 ciemne biszkopty z przepisu http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-ciemny-kakaowy/

Poncz:

  • 2-3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 3/4 szkl. przegotowanej wody

Krem krówkowo-orzechowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 350 g cukierków krówek
  • 500 g mascarpone
  • 150 g zmielonych lub posiekanych orzechów
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie – jeśli tort wymaga transportu)

Podkład pod masę cukrową:

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • słoik konfitury wiśniowej
  • masa cukrowa
  • opłatek ozdobny

1. Biszkopt: pieczmy 2 biszkopty z w/w przepisu, każdy studzimy i przekrawamy na 2 blaty, uzyskując 4 blaty biszkoptowe.

2. Przygotowujemy poncz mieszając wszystkie podane składniki.

3. Krem krówkowo-orzechowy: śmietankę kremówkę wraz z cukierkami podgrzewamy na najmniejszym ogniu, mieszamy do całkowitego roztopienia cukierków, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z cukierkami ubijamy na sztywno (jeśli jest to konieczne – dodajemy wystudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzątku), zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy.

4. Podkład pod masę cukrową: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do reszty mleka dodajemy budyń. Łączymy z gotującym się mlekiem, ciągle mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, ciągle miksując.

5. Na tacy pod tort układamy: 1 blat biszkoptowy – poncz – konfitura wiśniowa – 1/3 kremu – blat biszkoptowy – poncz – 1/3 kremu – blat biszkoptowy – poncz – 1/3 kremu – konfitura wiśniowa – blat biszkoptowy – poncz. Całość obkładamy masą przygotowaną jako podkład pod masę cukrową. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

6. Tort dowolnie obkładamy i ozdabiamy masą cukrową.

Tort krówkowo-orzechowy Militarny  (1)

Smacznego :)

3 comments on “Tort krówkowo-orzechowy Militarny
  1. Od dawna próbuje się zabrać za taki krem śmietankowy czyli podgrzać smietanke i potem ją ubić ale jakos się boję, czy naprawdę ubije się na drugi dzień czy są z tym problemy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>