Sernik z białą czekoladą

BeFunky_DSCF0035.jpg

Prosty i bardzo szybki przepis, natomiast smak…po prostu nieziemski !!! Delikatny, puszysty, aromatyczny sernik, który nie może się nie udać :) Polecam serdecznie !!! Uwierzcie…będzie Wam strasznie ciężko skończyć smakowanie tego deseru na jednym kawałku ;)

Składniki na tortownicę (średnica ok. 27 cm):

Spód:

  • 200 g ciastek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera wiaderkowego lub twarogu białego 3-krotnie zmielonego
  • 6 jaj
  • 200 g czekolady białej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:
http://bymagda.blog.pl/2014/05/13/polewa-czekoladowa-i/

1. Ciasteczka zbożowe kruszymy, dodajemy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy spód przez ok. 5 minut w 180 st. i studzimy.

2. Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu roztopienia czekolady. Nie dopuszczamy do zagotowania. Studzimy. Twaróg miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo kremówkę z czekoladą, cały czas miksując. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy serowej, którą wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 170 st. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do momentu wystygnięcia.

3. Wystudzony sernik polewamy polewą czekoladową z w/w przepisu.

Smacznego :)

 

 

4 comments on “Sernik z białą czekoladą
  1. bardzo pyszny i delikatny serniczek , smak wyjątkowy, gorąco polecam
    Ja na wierzchu polałam karmelem i prażonymi migdałami PYCHA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>