Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

Idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza do dań z drobiu lub dań chińskich. Ryż smażony przygotowuję bardzo często, wszystkim bardzo smakuje, jest niezwykle aromatyczny i wyjątkowo apetycznie wygląda :)

Składniki:

  • 200 g ryżu brązowego lub parboiled
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól

1. Ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Odsączamy, studzimy.

2. Paprykę kroimy w kostkę, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy, wraz z odsączoną kukurydzą podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy ryż, doprawiamy kurkumą i curry i dokładnie mieszamy. Podsmażamy do połączenia wszystkich składników i smaków.

Ryż podajemy na gorąco.

Smacznego :)

3 comments on “Ryż smażony z warzywami
  1. Podobny wariant, ale z gotowanym ryżem, kukurydzą oraz pomidorami (pieprz, sól, łyżka ketchupu i łyżka musztardy) podawane na zimno stanowi idealną opcję do potraw z grilla ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>