Schab faszerowany mięsem mielonym

schab fasz mięsem mielonym  Schab faszerowany mięsem mielonym (2)

Mięso nadające się na pyszne danie obiadowe, jak i domową wędlinę. Czas i praca, jaką poświęcimy, by przygotować tą roladę, zostaną wynagrodzone wyjątkowym smakiem i aromatem…jakiego zapewne nie znajdziemy w żadnym sklepie. Polecam serdecznie !!!

Składniki:

  • ok. 25-30 cm wąskiego schabu (ok. 2 kg)
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 jajo
  • 1 mała bułka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 cebula
  • mała garść natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju do nacierania mięsa + 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

1. Schab przecinamy wzdłuż na cienkie płaty, pozostawiając ok. 1 cm. Tak przygotowany schab nacieramy z każdej strony olejem, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem, pozostawiamy go w lodówce na 1 dobę.

Schab faszerowany mięsem mielonym (3)

2. Po tym czasie przygotowujemy farsz: bułkę moczymy w mleku, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rumiano na oleju. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę, jajo, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.

3. Schab owijamy folią i tłuczemy uzyskując cienki duży płat mięsa. Wzdłuż dłuższego brzegu wykładamy farsz, pozostawiając ok. 3-4 cm wolnego końca. Schab ściśle zwijamy, posypujemy wierzch solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia, boki związujemy, uzyskując podłużnego cukierka. Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy do niego ok. 1/5 szkl. wody (w trakcie pieczenia w razie potrzeby można jeszcze dolewać), by schab nie uległ wysuszeniu w trakcie pieczenia. Pieczemy w 200 st. ok. 1 godzinę.

Schab faszerowany mięsem mielonym (4)  Schab faszerowany mięsem mielonym (5) BeFunky_Schab faszerowany mięsem mielonym (6).jpg

Schab podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

,,,,
One comment on “Schab faszerowany mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>