Drożdżowe serca

DSCF0035

Najlepszy prezent to ten wykonany własnoręcznie :) Z moją pomocą córeczki wykonały takie oto serca dla swojej babci, z okazji imienin… Prawda, że wyglądają zjawiskowo? :)

Do wykonania tych drożdżówek wykorzystałam ciasto drożdżowe z jagodzianek
http://bymagda.blog.pl/2014/07/06/jagodzianki/
. Dodałam tylko farsz serowy i kruszonkę, dlatego poniżej przedstawię przepis jedynie na farsz serowy, wystarczający na całość ciasta z w/w przepisu.

Farsz serowy:

  • 300 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Całość należy miksować do połączenia składników.

Sposób wykonania serduszek: ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy koło wielkości małego talerzyka. Całość cienko smarujemy farszem i zwijamy w rulon, podobnie jak naleśniki. Następnie składamy na pół, przecinamy do 3/4 długości i rozkładamy wachlarzyk, uzyskując kształt serca :) Posypujemy kruszonką i pieczemy na rumiano w 180 st.

DSCF0028b DSCF0029

Smacznego :)

9 comments on “Drożdżowe serca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>