Zupa porowa na wędzonce

zupa porowa na wędzonce

Mocno aromatyczna, intensywnie porowa zupa…idealna na jesienne chłodne dni. Rozgrzewająca i sycąca zupa !!! Świetna alternatywa dla zupy cebulowej. Polecam mocno jesiennie ;)

Składniki na 3 l garnek:

  • 2 wędzone żeberka
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera
  • białe części z 3 dużych porów
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku wędzonego (lub dowolnej wędliny wędzonej)
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • kminek, majeranek
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • bagietka
  • ser żółty (dowolny)

1. Do garnka zimnej wody wrzucamy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny ziarnisty, zagotowujemy. Następnie dodajemy marchewki, pietruszki oraz selera. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie je wyciągamy (1 marchewkę ścieramy i ponownie wrzucamy do zupy). W międzyczasie pora skroimy wzdłuż w ćwiartki a następnie siekamy w drobne paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zarumienionego pora wrzucamy do zupy.

2. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rumiano, odsączamy z wytopionego tłuszczu i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy chwilę do połączenia smaków. Zabielamy zupę śmietaną.

3. Bagietkę kroimy na cieknie kromeczki, każdą posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st. przez ok. 5-7 minut.

Zupę podajemy z grzankami serowymi.

Smacznego :)

One comment on “Zupa porowa na wędzonce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>