Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Ten smak chodził za mną od dawna…chrupiąca babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym…pycha !!! Polecam serdecznie to niesamowicie aromatyczne danie :) Oczywiście babkę można konsumować bez dodatków, z surówką lub jako dodatek obiadowy :) Zapraszam na bajecznie prosty i wyjątkowo smaczny przepis…

Składniki (ja swoją babkę piekłam w okrągłym naczyniu o śr. ok. 25 cm):

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 200 g boczku (opcjonalnie)
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • duża szczypta pieprzu ziołowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, odsączamy z wytopionego tłuszczu i dodajemy do startych ziemniaków i cebuli. Następnie dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz w/w przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy ok. godziny w 180 st.

Babka najlepiej smakuje, kiedy przed podaniem podzielimy ją na porcje i każdą obsmażymy na złoty kolor.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>