Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane (3)

Klasyka smaku, tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Zrazy są wyjątkowo smacznym i szlachetnym daniem, idealnie pasującym na eleganckie przyjęcia, jak i obiad w rodzinnym gronie.

Zrazy wołowe zawijane, inaczej rolady śląskie, przygotowuje się z wołowiny, najlepiej z rostbefu lub tzw. wołowiny zrazówki. Można wykorzystać również inne części wołowiny, jednak w/w dają gwarancję na kruche, miękkie i aksamitne zrazy.

Zapraszam serdecznie na wspaniałą podróż kulinarną do kuchni staropolskiej… ;)

Składniki:

  • 8 cienkich plastrów wołowiny
  • 8 plastrów boczku (wędzonego lub gotowanego)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 średnia cebule
  • 8 łyżeczek ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia zrazów
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • 1/2 szkl. bulionu/rosołu (opcjonalnie wody)

1. Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem, oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy, układamy na niej plaster boczku, dwie ćwiartki ogórka kiszonego, 2-3 piórka cebuli i zraz ciasno zwijamy w roladkę, można dodatkowo spiąć wykałaczką. Każdy zraz obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rumiano. Zrazy zdejmujemy z ognia i owijamy folią aluminiową, by nie ostygły.

Zrazy wołowe zawijane (1) Zrazy wołowe zawijane (2)

2. Na tłuszczu ze zrazów smażymy na rumiano pozostałą cebulę pokrojoną w pół-plasterki, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie do cebuli dokładamy zrazy, podlewamy 1/2 szkl. rosołu/bulionu lub opcjonalnie wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę ( w razie potrzeby podlewamy jeszcze rosołem/bulionem lub wodą).

Swoje zrazy podałam ze świeżymy ziemniakami z koperkiem i marchewką z groszkiem. Świetnie pasują do nich również kluski śląskie, kapusta modra lub buraczki zasmażane.

Smacznego :)

,
One comment on “Zrazy wołowe zawijane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>