Tradycyjny tort z kremem maślano-jajecznym o smaku czekoladowo-śmietankowym

BeFunky_Tradycyjny tort z kremem maślano-jajecznym o smaku czekoladowo-śmietankowym (1).jpg  Tradycyjny tort z kremem maślano-jajecznym o smaku czekoladowo-śmietankowym (5)

Trochę zapomniane…ale jakże smaczne torty tradycyjne, z krem maślano-jajecznym :D Niezwykle kremowym, o intensywnym smaku. Jedni je kochają, inni wręcz przeciwnie. Ja takie torty pamiętam z lat dzieciństwa, wówczas nie znaliśmy tortów śmietanowych czy nawet budyniowych. Ciasta z przeróżnymi kremami bardzo lubię, jednak moim zdaniem PRAWDZIWY tort to ten na maśle i jajach ;) Dlatego też zachęcam do przypomnienia dawnych smaków :)

Tort ten wykonałam dla kibica piłki nożnej !!! Sto lat :)

Składniki na tort o rozmiarze 20/30 cm:

Biszkopt jasny:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/

Biszkopt ciemny:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-ciemny-kakaowy/

Poncz:

  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Krem maślano-jajeczny:

  • 4 jaja
  • 1/3 szkl. cukru
  • 400 g masła
  • 200 g czekolady mlecznej (lub 100 g czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej)
  • 100 g czekolady białej
  • aromat śmietankowy

Podkład pod masę cukrową (opcjonalnie można wykorzystać masę budyniową lub krem maślany na bezie szwajcarskiej):

  • 1 masło
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:

  • masa cukrowa

1. Biszkopt jasny i ciemny pieczemy wg załączonych przepisów, obydwa przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe, uzyskując 2 jasne i 2 ciemne.

2. Składniki na poncz dokładnie mieszamy z 3/4 szkl. przegotowanej wody.

3. Krem maślano-jajeczny: ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na parze do uzyskania jajecznego puszystego gęstego kremu. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło (wyjęte wcześniej z lodówki, by miało temp. pokojową) na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej (do temp. pokojowej) masy jajecznej. Uzyskany krem dzielimy na 2 części. Do 1/3 części kremu dodajemy roztopioną i przestudzoną białą czekoladę oraz kilka kropli aromatu śmietankowego, natomiast do pozostałej 2/3 części kremu dodajemy roztopione i wystudzone 200 g czekolady mlecznej.

4. Na tacy pod tort układamy (zaczynając od dolnej warstwy):

  • pierwszy jasny blat biszkoptowy + poncz
  • 1/2 kremu z czekoladą mleczną
  • pierwszy ciemny blat biszkoptowy + poncz
  • jasny krem z czekoladą mleczną
  • drugi ciemny biszkopt + poncz
  • pozostała połową kremu z czekoladą mleczną
  • drugi jasny blat biszkoptowy + poncz

5. Podkład: masło ucieramy na puch razem z cukrem pudrem, następnie cienko smarujemy cały tort. Pozwala nam to uniknąć topienia się masy cukrowej. Obłożony w ten sposób tort mocno chłodzimy, a następnie dowolnie obkładamy i ozdabiamy masą cukrową. Chłodzimy przed podaniem.

Smacznego :)

6 comments on “Tradycyjny tort z kremem maślano-jajecznym o smaku czekoladowo-śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>