Ziemniaki faszerowane grzybami

Ziemniaki faszerowane grzybami

Zapach lasu…niepowtarzalny, wyjątkowy :) Smak ziemniaków nafaszerowanych kurkami, prawdziwkami i podgrzybkami podpieczonych pod serową pierzynką jest absolutnie genialny !!!

Pamiętajmy jednak, by grzyby kupować ostrożnie i nie polecam podawać ich dzieciom. Natomiast my, dorośli, możemy rozkoszować się cudownym leśnym daniem… :)

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 500 g grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść natki pietruszki
  • szczypta koperku
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 200 g sera zółtego (ulubionego)

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach al’dente.

2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy grzyby oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby puszczą sok. Dodajemy koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Podsmażamy aż powstały sok odparuje. Grzyby zdejmujemy z ognia. Po 2-3 minutach wbijamy do nich jajko i dodajemy bułkę tartą. Dokładnie, energicznie mieszamy.

Ziemniaki faszerowane grzybami (1)

3. Ugotowane ziemniaki kroimy wzdłuż na 2 części (opcjonalnie – obieramy ze skórki), wydrążamy środek (lecz niezbyt głęboko, by ziemniaki nie połamały się). Wydrążony środek napełniamy grzybowym farszem, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w 180 st. przez ok. 25 minut.

Upieczone ziemniaczki podajemy z ulubioną surówką.

Ziemniaki faszerowane grzybami (2)

Smacznego :)

,,
One comment on “Ziemniaki faszerowane grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>