Sos grzybowy

BeFunky_10561685_685144051554520_6469677622153027919_n.jpg

Prosty i szybki sos grzybowy, będący jednocześnie finezyjnym i niesamowicie aromatycznym daniem :) Każdy miłośnik grzybów podziela moje zdanie ;) Wyśmienity, smaczny, bajeczny smak… Polecam  serdecznie !!! Ale pamiętajmy, by grzyby kupować tylko z pewnego źródła…

Składniki:

  • ok. 1/2 kg świeżych grzybów (ja miałam troszkę mniej, więc dodałam suszonych; wystarczy je przed dodaniem do sosu namoczyć w zimnej wodzie)
  • 1 duża cebula
  • 200 g boczku / szynki parmeńskiej lub 2 łyżki masła (w wersji wegetariańskiej wędlinę zastępujemy masłem)
  • 100 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • szczypta koperku
  • sól, pieprz

Na patelni podsmażamy boczek / szynkę parmeńską lub topimy masło. Chrupiącą wędlinę zdejmujemy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Kiedy wyparuje powstała woda z cebuli i grzybów, całość podlewamy winem lub bulionem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz oraz podsmażoną wędlinę. Dusimy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy chwilę, aż sos zgęstnieje.

Sos podajemy z ziemniakami, babką ziemniaczaną, ulubionym makaronem, kotletami ziemniaczanymi… wg uznania :)

Smacznego :)

,
3 comments on “Sos grzybowy
  1. To kiedy dodajemy czosnek?
    Smażymy razem z cebulą (raczej za wcześnie jak dla mnie) czy po odparowaniu wody z grzybów?
    Taka mała niejasność w tekście…
    Tak czy inaczej – przepis już mam w ulubionych :)
    Btw. Kluski leniwe wyszły całkiem niezłe.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>