Sernik z kulkami orzechowymi

Sernik z kulkami orzechowymi (1) Sernik z kulkami orzechowymi (2)

Fenomenalnie pulchny sernik z dodatkiem orzechów… Sernik w biszkopcie już był (
http://bymagda.blog.pl/2014/02/15/sernik-w-biszkopcie-orzechowym/
), smakował oszałamiająco… Teraz pora na wypiek serowy z orzechowym wnętrzem :) Znam osobę, która uwielbia serniki i ciasta orzechowe, a więc Halinko…to wersja idealna dla Ciebie ;)

Sernik ten wymaga wielu składników, jest dosyć drogim ciastem. Ale uwierzcie mi…smak ten jest wart poświęcenia :) Zapewniam, że wzbudzicie zachwyt tym wypiekiem :)

Składniki na blachę 20/30 cm:

Spód:

  • 300 g ciastek pełnoziarnistych
  • 250 g masła

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 12 jaj
  • 300 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki pszennej

Kulki serowe:

  • 300 g orzechów – ulubionych
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:
http://bymagda.blog.pl/2014/07/12/polewa-czekoladowa-na-zelatynie/

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów do ozdoby

1. Spód: ciastka miażdżymy lub tłuczemy na drobno, zalewamy roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiekamy w 180 st. przez 7 minut.

2. Masa serowa: żółtka, cukier waniliowy i 1/2 szkl. cukru ucieramy na kremowy puch, następnie dodajemy stopniowo na przemian zmielony ser, miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki), mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo 1 szkl. cukru, chwilę jeszcze ubijamy z cukrem na sztywno. Ubitą pianę delikatnie za pomocą łyżki dodajemy do masy serowej.

3. Kulki serowe: orzechy tłuczemy lub miażdżymy w młynku na sypko. Dodajemy do nich śmietanę oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.

4. Na podpieczony spód wykładamy 1/2 masy serowej. Na wierzch wykładamy za pomocą łyżeczki masę orzechową w formie kuleczek, całość przykrywamy pozostałą połową masy serowej. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w 190st. Studzimy w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Dopiero po ostygnięciu wyciągamy z piekarnika, dzięki czemu sernik nie opadnie.

Sernik z kulkami orzechowymi (3)

5. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową wg załączonego przepisu. Polewamy nim ciasto i posypujemy zmiażdżonymi orzechami.

Smacznego :)

5 comments on “Sernik z kulkami orzechowymi
  1. sernik jest przepyszny :-) ja dalam szkockiej smietany kwasnej 30% idealna smakowal nam bardzo jednak nastepnym razem dam mniej masla do spodu ciasteczkowego troszke byl dla mnie za tlusty ale to kwestia gustu z czystym sumieniem polecam u mnie laduje w moim magicznym zeszyciku :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>