Domowa kiełbasa w słoiku

BeFunky_Domowa kiełbasa w słoiku (3).jpg

Tydzień w Pieninach…kwaśnica, baranina, placki po zbójnicku, bigos, pierogi z bryndzą, oscypek z żurawina… itd. itd. Same pyszności, rozkosz dla podniebienia :)

Zainspirowana tymi daniami postanowiłam przygotować dla Was przepis na coś domowego, swojskiego, na… domową kiełbasę w słoiku. Wspaniałe smarowidło, idealnie pasuje do razowego pieczywa i ogórków małosolnych lub kiszonych. Zapewniam, iż słoikowa kiełbasa ze sklepu nawet w połowie nie dorównuje tej domowej. Polecam !!!

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego – łopatka/karkówka/szynka (można połączyć)
  • 300 g boczku
  • 4-5 cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz czarny/kolorowy

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do wytopienia tłuszczu. Skwarki odkładamy, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy mięso wieprzowe pokrojone w dość duże kawałki wraz z cebulami pokrojonymi w ćwiartki. Najlepiej robić to w rondelku. Po około 20 minutach smażenia mięso i cebule wyciągamy i przepuszczamy je przez maszynkę z drobnymi oczkami wraz ze skwarkami. Zmielone mięso i cebulę wrzucamy ponownie do tłuszczu i dodajemy zmielony czosnek, majeranek, kminek, sól i pieprz. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając. Po tym czasie gorącą mięsną masę wkładamy do słoików na 3/4 wysokości, zakręcamy.

Pod wpływem temperatury słoiki bez problemu się zawekują, dzięki czemu kiełbasa naprawdę długo zachowa świeżość i smak.

Smacznego :)

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>