Bread and butter pudding

Bread-and-butter-pudding z napisem

Deser typowo angielski, klasyka uwielbiana przez Brytyjczyków :) Pieczywo z bakaliami i sosem śmietanowo-jajecznym tworzącym po upieczeniu aksamitny budyń są idealną słodką przekąskę. Finezyjny, puszysty, aromatyczny, rozpływający się w ustach… zapewniam, że posmakuje każdemu :D Przepis otrzymałam od koleżanki, która już kilka lat mieszka w UK, za co serdecznie dziękuję :*

Ja zrobiłam wersję z wanilią i rodzynkami, można jednak dodać cynamon i/lub ulubione bakalie :)

Składniki:

  • 1 duża chałka 
    http://bymagda.blog.pl/2013/10/02/chalka/
    lub 3/4 chleba tostowego
  • masło do posmarowania pieczywa
  • 100 g rodzynek
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru (jeśli użyjemy chałki) lub 3/4 szkl. cukru (w przypadku chleba tostowego)
  • 1 op. cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 ml mleka

1. Pieczywo kroimy na plasterki i smarujemy z obydwu stron masłem. Układamy w naczyniu żaroodpornym tak, by kromki zachodziły na siebie. Rodzynki moczymy we wrzątku 5-10 minut, odcedzamy z wody i miękkimi rodzynkami posypujemy pieczywo.

2. Jaja i żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na kremowy puch. W tym czasie śmietankę kremówkę podgrzewamy z mlekiem i wanilią (opcjonalnie), ale nie zagotowujemy, następnie dolewamy do ubitych jaj z cukrem. Chwilę mieszamy i uzyskanym sosem polewamy pieczywo z rodzynkami.

Bread and butter pudding  (3)  Bread and butter pudding  (2)    Bread-and-butter-pudding z napisem

3. Całość zapiekamy pod przykryciem w temp. 180 st. przez 35 minut, a następnie bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Podajemy na ciepło.

 

Smacznego :)

4 comments on “Bread and butter pudding

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>