Grochówka

grochówka

Teoretycznie w tak upalne dni nie powinno się mieć ochoty na tak sycące dania. Jednak kiedy nasyciliśmy się nowalijkami, sezonowymi owocami i warzywami, zamarzyła nam się grochówka, gęsta, sycąca, pachnąca wędzonką, z dużą ilością majeranku i kminku… Dlatego wbrew letniej aurze zachęcam do przygotowania pysznej zupy :)

Składniki na 3-4l garnek:

  • 300 g fasoli jaś lub grochy łuskanego (zdecydowanie wolę wersję z fasolą)
  • 2 wędzone żeberka
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera
  • 10 cm pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g boczku wędzonego (lub dowolnej wędliny wędzonej)
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 3 duże cebule
  • kminek, majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki + 2 czubate łyżki masła/smalcu (opcjonalnie)

1. Fasolę/groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy i gotujemy w garnku w czystej już wodzie (ok. 2/3 garnka wody). Kiedy fasola/groch są al’dente, wrzucamy żeberka, marchewki, pietruszki, selera i pora oraz ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz czarny ziarnisty i ząbki czosnku, gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy włoszczyzna jest już ugotowana, wyjmujemy ją, a z powrotem do zupy ścieramy na tarce 1 marchewkę.

2. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rumiano, odsączamy z wytopionego tłuszczu i dodajemy do zupy. Na uzyskanym tłuszczu zarumieniamy posiekane cebule. Dodajemy je do zupy. Całość doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem do smaku.

3. Jeśli lubisz bardzo gęstą grochówkę, należy na tłuszczu zarumienić mąkę, dodać do zupy i zagotować.

Smacznego :)

One comment on “Grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>