Schab w sosie cebulowo-musztardowym

Schab w sosie cebulowo-musztardowym (1)

Bardzo wyborne danie, mięso delikatne, miękkie, kruche przełamane cebulowo-musztardowym sosem. Schab idealny na elegancki obiad. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub pure oraz ulubioną surówką :) Przygotowuje się go dosyć szybko, łatwo odgrzewa. Polecam !!!

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • olej / masło
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • niewielki plasterek selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 4-5 średnich cebul
  • 3 łyżki musztardy (ulubionej, ja wybrałam sarepską ostrą)
  • sól, pieprz czarny/kolorowy
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

1. Schab dzielimy na 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron na rumiano. Odkładamy do rondelka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą tak, by zakryła mięso i włoszczyznę. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.

2. W międzyczasie cebule kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia schabu, aż  cebula zmięknie i się zarumieni.

3. Z gotującego się schabu z warzywami wyjmujemy włoszczyznę, a wrzucamy podsmażoną cebulę. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodajemy musztardę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę dusimy. Na koniec mąkę mieszamy z 1/3 szkl. zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy do zgęstnienia i zagotowania sosu. Odstawiamy z gazu.

Smacznego :)

,
14 comments on “Schab w sosie cebulowo-musztardowym
  1. Zrobiłam,…… pyszne….!!! Nawet mąż był zadowolony z dania, pomimo, że nie toleruje musztardy, majonezu, śmietany…. i jeszcze wielu innych dodatków…. powiedział..” królewskie donie” DZIĘKI
    !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>