Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką  (3)

Wątróbka jest wyjątkowo tanim mięsem, szybko się przyrządza z niej danie obiadowe. W dodatku zawiera dużo żelaza, przez co jest zalecana osobom z kiepskimi wynikami (niską hemoglobiną), szczególnie kobietom w ciąży. Ma jednak specyficzny smak, przez co nie każdy ją toleruje. Moi najbliżsi uwielbiają wątróbkę z dużą ilością cebulki, polecam jako danie obiadowe z ziemniakami lub szybką obiado-kolację ze świeżym pieczywem :) Poniżej dokładnie opiszę sposób przygotowywania wątróbki tak, by była miękka, soczysta i delikatna :) Zapraszam…

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej (może być również wieprzowa)
  • mleko
  • mąka
  • olej / masło / smalec
  • 3 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • majeranek

1. Wątróbki dokładnie oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki i namaczamy w mleku. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie wątróbkę odsączamy z mleka, osuszamy, obtaczamy w mące (nie solimy !!!) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez kilka chwil z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, odkładamy.

2. Na tłuszczu ze smażenia wątróbki podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zaczyna cebula mięknąć, dobrze ją doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładamy do cebuli podsmażoną wątróbkę, dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Gotowe :)

Smacznego !!

,,
3 comments on “Wątróbka drobiowa z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>