Drożdżówki z mascarpone i borówkami

Drożdżówki z mascarpone i borówkami (1)

Jagodzianki na moim blogu już były, teraz przyszła kolej na borówki :) Niby podobne, a jednak się różnią…borówki nawet po upieczeniu pozostają w całości, jagody zaś tworzą mus pod wpływem temperatury. Puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu ze słodkim twarożkiem na bazie mascarpone i świeżymy jędrnymi borówkami tworzy drożdżówki zadowalające nawet najbardziej wybredne podniebienia :)

Składniki na ok. 12-15 drożdżówek (w zależności od wielkości):

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 50 g masła
  • 2 żółtka w temp. pokowej
  • szczypta soli

Farsz serowy:

  • 250 g mascarpone
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 200 g borówek
  • cukier puder / lukier – opcjonalnie

1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę podgrzanego mleka mieszamy do uzyskania jednolitego zaczynu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, olej i żółtka wrzucamy do miski. Mleko podgrzewamy z masłem do jego rozpuszczenia, dodajemy do pozostałych składników. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn i całość  dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości.

2. Farsz serowy: żółtko ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej kremowej masy. Następnie dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pamiętajmy, by serek i żółtka miały jednakową temperaturę.

3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką tortownicy w duży prostokąt. Cienko smarujemy farszem serowym oraz posypujemy borówkami, zawijamy dłuższą częścią ciasta „na trzy”. Powstaje długi pas. Odcinamy paski o szerokości ok. 4 cm, zawijamy na środku i układamy na natłuszczonej blaszce. Przykrywamy na 10-15, a następnie pieczemy w temp. 180 st. do zarumienienia drożdżówek, ok. 15-20 minut.

Drożdżówki z mascarpone i borówkami (2)

Drożdżówki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego :)

Słodkie jagodowe lato Błękitne skarby lata!

7 comments on “Drożdżówki z mascarpone i borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>