Muffiny cytrynowo-jabłkowe

Muffiny cytrynowo-jabłkowe (2) Muffiny cytrynowo-jabłkowe (1)

Inspiracją na te babeczki był dla mnie przepis
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_cytrynowe/przepis.html
. Dodałam jednak do nich kawałki jabłka oraz olej zamiast masła :) Efekt końcowy okazał się naprawdę znakomity. Muffinki są wilgotne, puszyste, delikatne, a niespodzianka w postaci jabłek z cynamonem fantastycznie uzupełniały ciasto cytryną pachnące :)

Do momentu upieczenia tychże babeczek, nie byłam ich miłośniczką ;) Jednak od tej chwili będę je przygotowywała częściej !!! Naprawdę polecam, tym bardziej iż przygotowanie i pieczenie to 30 minut łącznie, a wspaniały deser do kawy gotowy !!! Moja starsza Córeczka, ogromna fanka babeczek, zakochała się w nich od pierwszego kęsa :D

Składniki na 10-14 muffinek (ilość zależy od wielkości foremek; ja niestety nie miałam typowych do muffinek, ale foremki do babeczek kruchych też zdały egzamin):

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej !!!

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny
  • 2 jaja
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

1. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Natomiast w drugiej misce mieszamy jaja, jogurt naturalny i olej, chwilę rozkłócamy trzepaczką. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy.

2. Do foremek nakładamy ciasto (ok. 3/4 foremki). Jabłko kroimy w kostkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, mieszamy. Do muffinek nakładamy po kilka kostek jabłkowo-cynamonowych. Można nakładać je na wierzch lub na dno, przed nałożeniem ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w 190 st.

Muffinki można posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego :)

2 comments on “Muffiny cytrynowo-jabłkowe
  1. Brzmi pysznie:-) wypróbuję w tygodniu:-) Mam tylko jedno pytanie – jaką mąkę dodajemy do jabłek? Bo w składnikach jest pszenna, a w opisie ziemniaczana…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>