Tort śmietanowo-owocowy dla miłośnika czerwonego autka

Tort śmietanowo-owocowy dla miłośnika czerwonego autka  (2)

Tort wykonany dla 5-letniego Oskarka, miłośnika czerwonego autka :) Wszystko miało być w klimacie ulubionej bajki. Stąd czerwone ciasto, boki tortu biało-czarne, a na wierzchu opłatek ozdobny z ukochanym bohaterem.

Kilka razy próbowałam zrobić kolorowe biszkopty, jednak ich kolor mnie zupełnie nie zadowalał. Być może zależy to od barwników…jednak kiedy zamiast klasycznego biszkoptu, zrobiłam ciasto z dodatkiem oleju – kolory wyszły żywe, wyraźne i bajeczne :) Dlatego do kolorowych ciast serdecznie polecam ciasto ucierane z dodatkiem oleju.

Składniki na tortownicę o śr. 27 cm:

Ciasto (składniki należy podwoić, gdyż pieczemy 2 takie ciasta):

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżki kakao / dowolny barwnik

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietanki kremówki 30 %
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 śmietan-fixy lub 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody
  • ulubione owoce

Poncz:

  • 2-3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • opłatek ozdobny
  • 2 czekolady gorzkie/mleczne
  • 2 czekolady białe

1. Ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Dodajemy żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia, mąkę, olej oraz kakao / barwnik. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta z pęcherzykami powietrznymi. Ciasto przelewamy do tortownicy wył0żonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty. Tak samo postępujemy z drugim ciastem.

2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fixy lub wystudzoną żelatynę, uzyskując sztywny krem śmietanowy. Uzyskany krem dzielimy na 4 części. Do trzech części dodajemy drobno pokrojone owoce (do każdej części inne, bądź takie same; ja użyłam brzoskwiń i truskawek).

3. Przygotowujemy poncz mieszając podane składniki z 1 szkl. ciepłej wody.

4. Na tacy pod tort układamy blat biszkoptowy nasączony ponczem, 1 część kremu śmietanowego z owocami. Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami, wykańczając tort czwartym blatem ciasta. Wierzch tortu obkładamy czwartą częścią kremu śmietanowego. Na wierzch układamy opłatek ozdobny, dowolnie ozdabiamy. Boki tortu układamy w szachownicę kostkami czekolad.

Tort śmietanowo-owocowy dla miłośnika czerwonego autka  (1)

Tort przed podaniem dobrze chłodzimy.

Smacznego :)

One comment on “Tort śmietanowo-owocowy dla miłośnika czerwonego autka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>