Aksamitny sernik na budyniu

Aksamitny sernik na budyniu  (2)

Najczęściej serniki robię z dodatkiem masła, wychodzą pyszne. Jednak ten…na bazie mleka i budyniu jest niesamowicie aksamitny, delikatny, pulchny. Serowy biały puch :) Rozpływa się w ustach!!! Ciasto kruche można zastąpić gotowymi biszkopcikami. Można również sernik ten wykonać bez podkładu. Ja jednak najbardziej preferuję wersję z kruchym ciastem. Dodam jeszcze, iż sernik ten naprawdę mało opada, mnie praktycznie nie opadł wcale, dzięki czemu pięknie się prezentuje.

Składniki na blachę 20/30 cm:

Ciasto kruche:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka + 1 żółtko (biało zostawiamy do bezy)
  • 250g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru

Masa serowa – wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej:

  • 1,5 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
  • 1 szkl. cukru
  • 1-2 op. cukru waniliowego
  • 5 żółtek (białka zostawiamy do bezy)
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1,5 op. budyniu śmietankowego
  • bakalie – opcjonalnie

Beza:

  • 6 białek pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej.
  • cukier puder

1. Ciasto kruche: mąkę z masłem siekamy, dodajemy resztę składników na ciasto kruche i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30min.-1godz.

2. Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremowy puch, następnie dodajemy naprzemiennie pozostałe składniki, czyli ser biały, mleko, olej, budynie, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.

3. Ciasto kruche dzielimy na 2 części – 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno natłuszczonej blachy, posypujemy bułką tartą. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalki. Na dno blachy wyłożonej ciastem kruchym wykładamy masę serową. Białka na bezę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną. Sztywną pianę z białek wykładamy na masę serową, na wierzch ścieramy na tarce zamrożone ciasto kruche. Całość pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na ok. 30 minut, co zmniejsza ryzyko opadnięcia sernika. Następnie sernik dobrze studzimy i posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Aksamitny sernik na budyniu  (1)

Smacznego :)

27 comments on “Aksamitny sernik na budyniu
  1. Niestety 60 min to za krotko, pieklam 90 min i niestety nadal byl niedopieczony, musialam jeszcze dopiekac :( a i szklanka cukru na tyle sera to stanowczo za malo, dodalam jeszcze pod koniec pol szklanki cukry i nadal troszke malo slodki.

  2. ten sernik bardzo często robię ,ale pod nazwą złota rosa, taki sam przepis tylko do masy serowej dodaje sok z całej cytryny ,,,polecam wszystkim ,sernik jest pyszny.

  3. ten sernik jest pyszny bardzo łatwo się go robi i nigdy ni jeszcze nie opadł ,do masy serowej dodaje jeszcze sok z całej cytryny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>