Metrowiec

metrowiec (3) metrowiec (4)

Tradycyjny metrowiec, ciasto znane głównie z czasów PRL-u, a więc jest smakiem mojego dzieciństwa :) Moim dzieciom również posmakowało !!!

Jasne i kakaowe ciasto ucierane przełożone masą budyniową, całość zwieńczona pyszną polewą… coś takiego warto zrobić !!! Ciasto warte grzechu :D Dodatkowo jest bardzo wydajne i tanie…czyli idealne ciasto na tamte czasy ;)

Składniki:

Pamiętaj, iż wszystkie składniki ciasta muszą mieć jednakową temperaturę !!!

Ciasto jasne (piekłam w keksówce ok. 10/20 cm, wyszło dosyć wysokie, także można je piec również w dłuższej keksówce):

  • 4 jaja
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kakaowe (piekłam w keksówce ok. 10/20 cm, wyszło dosyć wysokie, także można je piec również w dłuższej keksówce):

  • 4 jaja
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 300 g masła
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 4-5 łyżek cukru

Polewa czekoladowa:
http://bymagda.blog.pl/2014/07/12/polewa-czekoladowa-na-zelatynie/

1. Ciasto jasne: jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia z olejem. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. – do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao z olejem. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. – do suchego patyczka.

3. Krem budyniowy: 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do reszty mleka dodajemy budyń. Łączymy z gotującym się mlekiem, ciągle mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując.

4. Wystudzone ciasto jasne i kakaowe przekrawamy wzdłuż na 3 paski. Następnie przekładamy naprzemiennie jasne i kakaowe paski, przekładając je kremem budyniowym. Zawijamy metrowce ciasno w folie aluminiową lub ściereczkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Jeśli zostanie nam kremu, możemy nim posmarować  wierzch metrowca.

metrowiec (1) metrowiec (2)

5. Całość ozdabiamy polewą przygotowaną wg załączonego przepisu.

Smacznego :)

6 comments on “Metrowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>