Polewa czekoladowa na żelatynie

polewa czekoladowa na żelatynie

Połyskująca, tworząca gładką strukturę na cieście, idealna polewa na ciasta i desery :D Zakochałam się w niej od pierwszego zrobienia :) Jest bardzo prosta, a pracuje się nią niezwykle przyjemnie. Esencjonalna, elastyczna, smaczna, pięknie przylega do ciasta… o jej walorach mogłabym pisać długo, ale uwierzcie – warto ją robić !!!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 5-6 łyżek kakao (w zależności jak ciemną chcemy polewę)
  • 6 łyżek mleka lub śmietany
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek zimnej wody
  • aromat (opcjonalnie)

1. Cukier mieszamy z kakao i mlekiem/śmietaną. Opcjonalnie dodajemy ulubiony aromat.

2. Do małego rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę, mieszamy. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsza kawałki i podgrzewamy na małym ogniu do momentu roztopienia masła. Zdejmujemy z ognia  i małym strumieniem wlewamy do cukru wymieszanego z kakao i mlekiem/śmietaną. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Odstawiamy. Kiedy zacznie gęstnieć oblewamy polewą ciasto. Zastyga bardzo szybko, dlatego polecam szczególne skupienie w tym momencie ;)

Polewa wystarcza do oblania ciasta z dużej blachy lub 2 mniejszych ciast, jak na załączonej fotografii.

Smacznego :)

8 comments on “Polewa czekoladowa na żelatynie
  1. ta polewa jest rewelacyjna sama już od dawna robię podobną , super się ciasto kroi nie klei sie do noża i nie odchodzi od ciasta :)

  2. Wczoraj robiłam tą polewę i kompletnie mi nie wyszła. Wyglądała jakby się zwarzyła. Zupełnie nie wiem co mogłam zrobić nie tak.

  3. Pierwszy raz robiłam taką polewę i się zakochałam w niej. Super. Łyżeczką można by wyjadać ;p. Trochę za szybko tężeję, ale następnym razem wezmę mniej żelatyny i będzie okej :). Przepis zabieram. Pozdrawiam :)

  4. Cudownie się prezentuje ta polewa, właśnie skończyłam oblewać tort :) Ale trzeba się nieźle uwijać, bo po wylaniu na zimne ciasto tężeje po kilkudziesięciu sekundach ;)

  5. Zastyga w momencie! Ogólnie ok Ale dochodziła mi od sernika i wyglądała na jakby taka przybrudzona, nie była taka lśniąca jak na zdjęciu. Dlaczego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>