Pstrąg pieczony z natką pietruszki

Pstrąg pieczony z natką pietruszki (1)  Pstrąg pieczony z natką pietruszki (2)

Rewelacyjne danie…rybka o intensywnym zapachu natki pietruszki i tymianku, mięso delikatne, rozpływające się w ustach… A w dodatku przygotowanie trwa kilka minut, a pieczenie zaledwie 25 minut, nic prostszego :D Zapewniam wszystkich niedowiarków…pieczone rybki to prawdziwa poezja smaku :D

Pamiętajmy, że jeśli ryby pieczemy w folii aluminiowej nie możemy używać do przyprawiania cytryny ani soku z cytryny, gdyż wchodzi ona w niebezpieczne reakcje z aluminium !!!

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • oliwa z oliwek/masło
  • 2 ząbki czosnku
  • dużo natki pietruszki
  • duża szczypta tymianku
  • sól, pieprz kolorowy

Ryby myjemy i osuszamy. Następnie duży płat folii aluminiowej polewamy oliwą z oliwek lub układamy 2-3 plasterki masła. Układamy na oliwie/maśle ryby. Rozchylamy brzuszek, doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, tymiankiem oraz pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku (1 ząbek czosnku na 1 rybkę), następnie wypełniamy umytą i osuszoną natką pietruszki. Wierzch smarujemy oliwą/masłem, oprószamy solą i pieprzem kolorowym. Zawijamy folię. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 st. Po tym czasie, folię aluminiową rozchylamy i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Smacznego :)

One comment on “Pstrąg pieczony z natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>