Gulasz wieprzowy z pieczarkami i warzywami marynowanymi

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i warzywami marynowanymi (3) Gulasz wieprzowy z pieczarkami i warzywami marynowanymi (2)

Aromatyczny, esencjonalny gulasz… Smak świeżego mięsa przełamany smakiem marynowanych pieczarek, papryki i ogórków. Moja rodzinka nie przepada za sosami/gulaszami, wręcz ich nie lubią. Jednak w tym zakochaliśmy się od pierwszego kęsa… Polecam serdecznie, idealnie smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, jak i ziemniakami.

Składniki:

  • 500 g chudej karkówki / szynki wieprzowej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoiczek papryki konserwowej
    http://bymagda.blog.pl/2013/08/22/papryka-konserwowa/
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Karkówkę lub szynkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju w garnku. Następnie do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Wszystko razem dusimy ok. 30-40 minut, często mieszając. Jeśli wyparuje zbyt dużo wody, należy niewielką ilością wody podlewać gulasz. Całość doprawiamy majerankiem, tymiankiem, kminkiem, pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem czarnym do smaku. Chwilę jeszcze dusimy wszystko z przyprawami. Jeżeli mamy zbyt mało wody, podlewamy całość tak, by woda ledwo pokrywała mięso z warzywami. Z moich warzyw i mięsa powstało tyle wody, że wystarczyło 1/2 szklanki wody. Następnie mąkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, ciągle mieszając. Zagotowujemy i gotowe :)

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>