Jagodzianki

DSCF3005  DSCF3006  DSCF3004

Takie przepisu szukałam !!!!!!!!!!!!!!! Wspaniałe ciasto drożdżowe, które dosłownie rosło w oczach, mięciutkie, puszyste. A jednocześnie pięknie się sklejało i nie pękało w trakcie pieczenia. Jagodowy słodki farsz w połączeniu z aksamitnym ciastem stworzyły genialne drożdżówki :) Przepis ten jest moim nr 1 :D

Dodam jeszcze, że wbrew pozorom domowe wypieki drożdżowe nie są wcale trudne. A 60 jagodzianek znika w mgnieniu oka ;) Także warto !!!

Jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub podać z lukrem. Ja tym razem zrobiłam je z lukrem na bazie białek. Fantastyczny lukier !!!

Idealne śniadanko, najlepiej smakują z kawusią lub kakao :)

Składniki na ok. 60 jagodzianek (oczywiście ilość zależy od ich wielkości):

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej + do posypania
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 75 g drożdży
  • 75 g masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej (lub mąki ziemniaczanej)

Lukier:

  • 2 białka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. + 2 kopiaste łyżki cukru pudru

1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl. dobrze ciepłego mleka, z 1 łyżką mąki i cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2. W tym czasie przesiewamy resztę mąki, mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Mleko podgrzewamy wraz z masłem. Kiedy masło się rozpuści i wraz z mlekiem dobrze podgrzeje, wlewamy do mąki z cukrem i solą. Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn. Całość zagniatamy. Należy jednak pamiętać, że to ciasto nie utworzy jednolitej zwartej kulki, także zagniatamy je do momentu, aż będzie jednolite i będzie się odrywało od brzegów miski, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

3. Jagody mieszamy z cukrem pudrem i bułką tartą.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części, by łatwiej było nam rozwałkowywać. Każdą część wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą standardowej szklanki wycinamy kółka. Każde lekko rozpłaszczamy w palcach lub za pomocą wałka. Nakładamy 1 łyżkę jagodowego farszu i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miejscem łączenia do dołu. Blachę z jagodziankami przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Po tym czasie pieczemy je w 160-170 st. do zarumienienia.

10346282_581803818599066_50717962107249280_n 10325511_581815091931272_367919209791603752_n

5. Lukier: białka wraz z sokiem z cytryny i cukrem pudrem ubijamy mikserem lub trzepaczką ok. 15-20 minut, aż uzyskamy gęsty jednolity lukier. Polewamy nim jagodzianki.

DSCF3001

Smacznego :)

P.S. W trakcie lepienia jagodzianek moje małe pomocnice podjadały mi jagody ;) Kiedy zostało mi troszkę ciasta, a jagód zabrakło zrobiłam małą struclę jabłkową. Także to ciasto również w takiej postaci świetnie się sprawdza :) Wystarczy je rozwałkować, pokroić na nie 1-2 jabłka, posypać cukrem i zawinąć. Pieczemy również do zarumienienia :)

DSCF3017

W drodze na wakacje Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato

11 comments on “Jagodzianki
  1. W sam raz na śniadanie :) Wyglądają znakomicie – taka ilość jagód powinna być w jagodziankach i w Twoich właśnie jest! Pycha! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

  2. Madziu, jagodzianki z Twojego przepisu (2 duże blachy)zniknęły w ciągu 2 godzin. Pychaaaa… Tylko powiedz proszę czy masz jakiś specjalny sposób sklejania bułeczek, żeby nie wyciekał sok z jagód w trakcie pieczenia i jak Ci się udało zrobić wszystkie takie foremne i równiutkie?

    • Bardzo się cieszę, że smakowały :D Moje sklejały się pięknie, ale pewnie miałaś za dużo mąki na łączeniach. Jeśli tak się zdarza, należy pędzelkiem lub po prostu palcem zmoczonym w zimnej wodzie nawilżyć brzegi bułeczki, dobrze ją skleić i położyć miejscem klejenia do dołu. Myślę, że sok z jagód Ci wyciekał, ponieważ za cienko rozwałkowałaś ciasto. Ciasto drożdżowe nie musi być cieniutko rozwałkowane, jak na pierogi. A foremne i równiutkie…praktyka czyni mistrza, Tobie za każdym razem będą wychodziły piękniejsze !!!

      Najważniejsze, że były smaczne !!! Resztę można dopracować i za każdym razem będą się lepiej sklejały, soki nie wyciekały, a jagodzianki okrąglutkie i równiutkie :*

      Pozdrawiam serdecznie !!!

  3. Jak to możliwe że innym wyszły a mi nie!? Czyżbym za krótko ciasto robiła
    moje ciasto było za rzadkie na wałkowaniem. Więc
    dodałam więcej mąki i miałam twardą bułe, he he

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>